maanantai 8. huhtikuuta 2013

Iissä hinku vähentää päästöjä


Iin kunta on mielenkiintoinen tapaus uusiutuvan energian kannalta 
Pohjois-Suomessa . Se on ryhtynyt itse vapaaehtoisesti vähentämään hiilidioksidipäästöjän kunnianhimoisin tavoittein. 

Ii on yksi Suomen kymmenestä Hinkuhankkeen kunnasta, jotka ovat virallisesti lupautuneet siirtymään tehokkaasti uusiutuvan energian käyttöön. Ne ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään 80 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Ii erottautuu kartalla olemalla tämän hetken ainoa Pohjois-Suomen Hinkukunta.

"Hinkukunnat ovat sitoutuneet vähentämään päästöjään 80 % vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta."
Hinkukunnat
(Lähde: http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=26610&lan=FI)
Viime aikoina Iin satsaus päästövähennyksiin on näkynyt muun muassa seuraavilla keinoilla: Iissä vihittiin 18.3. käyttöön TuuliWatti Oy :n uusi tuulivoimalapuisto, jonka kahdeksan tuulimyllyä tuottavat kolme megawattia eli riittävästi sähköä noin 35 000 kerrostaloasunnolle vuodessa.

Tuulivoiman lisäksi Ii panostaa myös puun osuuteen lämmityksessä. Kilpailutuksessa on hakekattilayrittäjä, joka vastaisi kymmenen kiinteistön lämmittämisestä. Pitäisin Iitä rohkeana esimerkkinä muille Suomen kunnille. Itse lujasti ympäristöllisiin tavoitteisiin sitoutumalla talouskaan ei kärsi, vaan se nimenomaan työllistää ohjatusti.

"Pitäisin Iitä rohkeana esimerkkinä muille Suomen kunnille."
Tuulivoimaloiden vihkimisestä parin viikon sisään osui Iihin myös toinen energia-aiheinen tapahtuma. J. Nuosmaa Oy oli mukana yhtenä järjestäjistä, kun Iin Ylirannalla järjestetiin kiirastorstaina 28.3. metsätyönäytös. Päätahoina toimivat Iin Metsänhoitoyhdistys ja Bioenergiapörssi. Tapahtumassa muun muassa järjestettiin energiapuun korjuunäytös ja käytettiin haketuskonetta. Lisäksi yleisö sai kokeilla uusien moottorisahojen tehoa.
Haketuskone lähdössä tositoimiin


Nuosmaan esittelemät lämmityskattilat saivat ihmiset uteliaiksi. Klapilämmitys kiinnosti iiläisiä paljon, mutta myös hakekattiloiden kyselijöitä tavattiin mukavasti. Metsäaiheinen teemapäivä toi paikalle hakkeella jo tähän saakka lämmittäneitä henkilöitä ja niitä, joilla edellinen lämmitysjärjestelmä oli saapumassa vaihtoikään. Kyseltiinpä myös klapin ja pelletin yhdistelmäkattilasta, jossa pääsääntöinen lämmitys hoidetaan klapilla, ja klapin syötön lakattua vaikkapa lomareissun ajaksi käynnistää kattila pelletin syötön automaattisesti.
Uudempaa ja vanhempaa kalustoa saapui paikalle näytöstyyliin. Tässä vanhempaa...


...ja tässä uudempaa: Akvaterm Geo 1000 litran varaaja ja ETA Hack 50 kW -hakekattila.



Näin siis Iissä. Seuraavaksi meitä kutsuu Kuusamo. Nuosmaa, Nordea Pankki Kuusamo ja Metsäkeskus järjestävät Kuusamon Tropiikin kokoustiloissa torstaina 11.4. Klapi-illan. Ohjelmassa on asiaa valtion energiapuun korjuutuista, peruskorjauksien ja remonttien rahoituksesta sekä uusimmasta puukattilateknologiasta. Koillismaalla tuolloin liikkuvien kannattaa käydä kuuntelemassa ja keskustelemassa puun tarjoamista mahdollisuuksista ekologisena lämmitysmuotona. Tervetuloa lämpimästi!

Sami

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti