keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kittilän klapi-ilta


Torstaina 28.2. Hotelli Kittilän kokoustiloihin kerääntyi laaja kirjo puualan ammattilaisia ja aiheesta kiinnostuneita paikallisia. Tapahtuman ideana on saada kulloisellakin paikkakunnalla paikalle eri tavoin puun käytöstä hyötyviä tahoja. Klapi-illan järjestävinä tahoina Kittilässä toimivat J. Nuosmaa Oy:n kanssa Metsäkeskus, Kittilän Metsänhoitoyhdistys ja Pohjolan Osuuspankki.


Kittilän klapi-illan järjestäjiä koolla. Metsäkeskuksen Veikko Vanhatalo, J. Nuosmaa Oy:n myyntipäällikkö Sakari Kitunen, Kittilän Metsänhoitoyhdistyksen Pasi Seppälä ja J. Nuosmaa Oy:n toimitusjohtaja Juho Nuosmaa. KUVA: Timo Koivisto, Levi.Nyt!

Yleisöä saapui illan aikana paikalle lähemmäs kaksikymmentä henkeä. Keskustelua syntyi erityisesti puulämmitysmuodon ajankohtaisuudesta. Osa näki puulämmityksen vanhanaikaisena, kiireiseen perheeseen kuulumattomana lämmitysmuotona. Toiset kokivat sen olevan edelleen hyvä vaihtoehto, etenkin modernien kattiloiden vähentyneen huoltotarpeen ansiosta. Erään toteamuksen mukaan monikin ihminen käy kaksi kertaa viikossa kuntosalilla, koska se on tullut tavaksi. Samalla tavalla puulämmitystä voisi pitää elämäntapana käymällä lisäämässä uuniin puita kerran tai kaksi päivässä.

Uusin teknologia kiinnosti, sillä usein lämmitysinvestoinnit tehdään pitkälle aikavälille, ja uusimistarpeen koittaessa ollaan menty hurjasti eteenpäin kehityksessä. Tunnelma oli rentoutunutta ja esitteet vaihtoivat hyvin omistajaa. Kysymyksiä uskallettiin esittää sekä yhteisesti että henkilökohtaisesti ohjelmien tauoilla ja tilaisuuden jälkeen.

J. Nuosmaa Oy:n toimitusjohtaja Juho Nuosmaa esitteli tilaisuudessa yrityksemme maahantuomia lämmitysjärjestelmiä. Omakotitalokohtaiset klapikattilat sekä myös suurempiin lämpökeskuksiin soveltuvat hakekattilajärjestelmät keräsivät kiinnostusta eniten. Kittilän alueella on viime aikoina hyödynnetty hyvin maalämpöä. Toiseksi, alueen ikääntyvä väestö ei ehkä ole halukas uusimaan lämmitysjärjestelmiään. Klapilämmitys mahdollistaa kuitenkin tarvittaessa saneerausvaiheenkin lämmitysremontin yhtenä parhaista vaihtoehdoista. Nuosmaan mukaan yksi lämmitysjärjestelmä ei välttämättä ole yksin paras. Useamman yhdistäminen turvaa hintojen heilahtelulta ja elämän eri tilanteilta.

”Yksi lämmitysjärjestelmä ei välttämättä ole yksin paras. Useamman yhdistäminen turvaa hintojen heilahtelulta ja elämän eri tilanteilta.”Juho Nuosmaa


Pohjolan Osuuspankin Eeva-Liisa Hangasvaara esitteli pankin tarjoamia rahoitusvaihtoehtoja. Lämmitysjärjestelmän peruskorjaukseen hän suositteli normaalia asunto- tai peruskorjauslainaa. Lainatarpeen mennessä päälle 15 000 euron hän käyttäisiä tavallista velkakirjalainaa. Pienemmissä summissa korkoluvut tuntuvat korkeilta, mutta ne eivät tee suuria euromääriä. Hangasvaara totesi myös, ettei muista korkojen olleen hänen työuransa aikana näin matalalla.


Puulämmitys kiinnosti paikallisia mukavasti. Veikko Vanhatalo (vas.) puheenvuorossa.

Metsäkeskuksen edustaja Veikko Vanhatalo kertoi metsäenergian edistämishankkeesta. Hanketta hoidetaan ELY-keskusvetoisesti usealta rahoitustasolta. Metsänomistajia ajatellen hankkeeseen kuuluu muun muassa tilakohtaisia käyntejä, joilla pyritään kartoittamaan energiapuun käyttömahdollisuuksia. Myös lämmitysasioita voidaan katsoa käyntien yhteydessä, jos sellaiseen on tarvetta. Hankkeen turvin järjestetään myös metsätyönäytöksiä, joista Kittilään tällainen on luvassa mahdollisesti kevään aikana.

Vanhatalo kannusti ihmisiä olemaan yhteydessä Metsäkeskukseen, jos sopivia metsäkohteita energiapuun korjuuseen löytyy. Tällaisia ovat hoitamattomat nuoren metsän kohteet, joissa ei ole vielä kunnolla ainespuuta (raakapuuta, joka on jalostuskelpoista), mutta se on hoidettava kuitenkin. Korjuu edellyttää usein Kemera-tukea. Tukea myönnetään vain, kun puu myydään energiapuuksi eikä omaan käyttöön.
Puuenergian hinta on Vanhatalon mielestä kilpailukykyinen. Tätä on lisännyt kattiloiden hyötysuhteiden kehittyminen.
”Kattiloiden hyötysuhteiden parantuminen on lisännyt puuenergian hintakilpailukykyä.” Veikko Vanhatalo



Kahvitauoilla santsattiin lisää kahvia ja esitteitä.

Metsänhoitoyhdistys (MHY) edustaja Pasi Seppälä kertoi Metsänhoitoyhdistyksen epävarmasta tulevaisuudesta pakollisen metsänhoitomaksun poistumisen yhteydessä. Metsänhoitomaksu on mahdollistanut nykyisen tasoisen toiminnan. Jollakin tasolla toimintaa tullaan varmasti Kittilässä harjoittamaan, mutta millä lailla, siitä ei voida sanoa tässä vaiheessa vielä mitään.

Seppälän mukaan Kittilän seudulla hyvin hoidettu taimikko on kolmessakymmenessä vuodessa hyvässä vaiheessa energiapuuksi. Toki aluekohtaisesti esiintyy omia vaihtelevia olosuhteita.
”Kittilän seudulla hyvin hoidettu taimikko on kolmessakymmenessä vuodessa hyvässä vaiheessa energiapuuksi.” Pasi Seppälä

Seppälä harmitteli, että Kittilässä on taisteltu energiapuun kanssa jo monta kymmentä vuotta. Sen toimitus on ollut vaikeaa, sitä ei ole saatu tai muita ongelmia on ilmennyt samassa yhteydessä. Yksi syy on ollut raha. Energiapuu ei vain lähde liikkeelle. Myöskään alueen korjuukalustoa ei olla kehitetty tarpeeksi. Kittilän metsistä yli 60 % on nuoria kasvatusmetsiä, joten potentiaalia tehokkaaseen käyttöön olisi.

Seppälä nosti vertailuun puuenergian ja tuulivoimalateollisuuden. Tuulivoimaloista saadaan sähköä, mutta ei lämpöä. Valtio panostaa tällä hetkellä juuri tuulivoimaan, jolla tuotetaan n. 1 % Suomen energiasta. Seppälä huomautti osuvasti, että tällä prosenttiluvulla ei sinänsä ole suurta merkitystä. Muita sen tuomia etuja hän painotti arvokkaiksi:  tukemalla alaa se saadaan kuitenkin työllistämään, jolloin lisää yrityksiä perustetaan ja niitä autetaan. Tässä tapauksessa valtion tuki tuo energian määrän sijasta työtä maakuntiin.

”Tuulivoimaloista saadaan sähköä, mutta ei lämpöä.” Pasi Seppälä

Koska Suomen metsissä on Seppälän mukaan valtavasti hyödynnettävää energiaa puun muodossa, olisi toivottavaa miettiä, mitä vastaavanlainen voimakas kannustus puun energiakäyttöön saisi aikaan. Yrittäjien mukana syntyy lisää palveluja ja pyörät lähtevät pyörimään. Mahdollisuudet energiapuun suhteen ovat mahtavat. Ainoana ongelmana on vain raha.

Tällaista siis Kittilän suunnalla. Seuraava suurempi tempaus on luvassa ensi viikolla. Olemme mukana Iissä, jossa luvassa on useamman tahon järjestämä metsätyönäytös. Tunnelmia tarjolla myöhemmin sieltä.

Oikein hyvää pakkasviikon jatkoa! Muistakaa lämmittää.

Sami


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti