tiistai 5. maaliskuuta 2013

Oulun Energia avasi pelin - kumppaneita kaivataan!



Oulun Energian innovaatiobrunssilla Oulussa keskiviikkona 27.2. saatiin aikaan hyvä pelinavaus alueen energia-alan innovoinnissa. Oulun energia on hajautetun energiantuotannon alueella uusi tekijä. Siksipä se tarvitsee ympärilleen kumppaneita. Yhtiön toimitusjohtaja Juhani Järvelä kuvaili tilaisuudessa Oulun Energiaa yrittäjiä yhdistäväksi puhemieheksi.  Edestä toimien se pystyisi auttamaan alueellisen energiatutkimuksen kehittämisessä. On totta, että Oulun Energian infra mahdollistaa kokoluokkansa ansiosta alueen yrittäjien tuotteiden ja innovaatioiden kehittämisen.


Hauskana ajatuksena toimi tilaisuuden järjestäminen Oulun Tietomaassa. Tiedekeskus loi taustalle kuin huomaamatta kekseliäisyyden ja innovatiivisuuden tunnelmaa. Tilaisuuden arvokkuudesta ja painoarvosta kertoi se, että Oulun Energia oli marssittanut puhumaan laajan rintaman johtoportaansa asiantuntijoita. Kuulemassa oli Tietomaan hiukan vajaan elokuvateatterillisen verran alueen yritysten edustajia. Me kuulijat olimme aluksi syystäkin kummissamme siitä, ettemme tienneet, ketä kaikkia paikalle tulijat olivat tai mitä voisimme toistemme hyväksi tehdä. Järvelä painotti kuitenkin, että kyseessä oli todellakin vasta pelinavaus, jonka päälle lähdetään rakentamaan selkeämpää verkostoitumismallia. Hänen mukaansa Vaasan alueen energia-alan erinomaisesta verkostoitumisesta kannattaisi ottaa oppia Oulussakin. 

Uudenlaisista kumppanuusmalleista kertoi Oulun Energian polttoainejohtaja Pertti Vanhala. Kumppanuusverkostossa olisi potentiaalia sellaisille yrityksille, jotka näkevät mahdollisuuksia seuraavilla sektoreilla:

- lähienergia ja biotuhka
- hajautettu energiantuotanto
- kodin älykäs energia
- älykäs energianjakelu

Vanhala antoi esimerkin tähän mennessä tehdyistä yhteishankkeista. Esimerkiksi metsänomistajat olivat pohtineet, mitä tapahtuu metsän ravinteille, jos palstan puut myydään energiapuuksi Oulun Energialle. Tämä avasi väylää rakeistajille ja tuhkanjakelijoille. Rakeistus Oy on tuore yritys, joka on ponnistanut tästä yhteisestä intressistä pystyyn. Vastaavia win-win-tilanteita haluttaisiin nähdä syntyvän myös jatkossa.

Kehityspäällikkö Mikael Tervaskanto kertoi tulevaisuuden lämpöenergian oletetusta suunnasta. Asiakkaiden tarpeet uusille palveluille tulevat kasvamaan, kun tilanteeseen vaikuttavat seuraavat seikat: 

- kodin teknologia lisääntyy
- energiansäästöön pyritään tiukemmin
- uudet energiaratkaisut tuovat uusia mahdollisuuksia
- kaukolämmön etäluennan mahdollisuudet kehittyvät.

Brunssilla kerrottiin siis sellaisia asioita, joihin Oulun Energian osaaminen ei riitä, ja joihin he tarvitsevat kumppaneita. Alkoiko sinulla puskea ajatuksia tähän liittyen? Ideoita ja kysymyksiä voi esittää tilaisuuden aikana avatulle sähköpostitilille, innovaatiot@oulunenergia.fi. 

Itse käytin tätä osoitetta jo hyödyksi. Kannattaa tarttua tilaisuuteen ja tulla seuraavalle innovaatiobrunssille, kun sellainen järjestetään. Se on luvassa lähiaikoina. Aiheena vaihtoehtoiset energiantuotantomuodot, uudet energiaratkaisut ja hybridiratkaisut. Esimerkiksi maalämmöstä ja aurinkoenergiasta luvassa asiaa silloin.

Kittilän klapi-illan kuulumisiin lupaan palata sitten seuraavassa kirjoituksessa!

Hyvää alkanutta maaliskuuta,

Sami



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti